Wetenschappelijk bewezen: Massage maakt je gezonder!

Onderga je regelmatig een massage, dan weet je hoe ontspannend dit kan werken. Je laat alle stress varen en ervaart een compleet gevoel van welzijn. Maar massage doet nog veel meer dan je alleen maar goed laten voelen. Wetenschappelijk onderzoek toont op unieke wijze aan dat massage zowel psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen biedt.

Wetenschappelijk bewezen

Iedereen wist het eigenlijk wel, maar iets wordt pas voor waar aangenomen als het wetenschappelijk is bewezen en dus ook meetbaar is. Hoe kun je het weldadige gevoel dat ontstaat bij een massage meetbaar maken? Dit was een vraag die de wetenschappers lange tijd bezighield. Nu is het ze gelukt om zowel de psychische als lichamelijke gezondheidsvoordelen van massages te verklaren.

Baanbrekend onderzoek naar effecten van massage

De resultaten van een baanbrekend onderzoek naar de effecten van massage zijn in het Journal of Alternative and Complementary Medicine gepubliceerd. Het onderzoek stond onder leiding van Dr. Mark Rapaport en werd uitgevoerd aan het Cedars-Sinai Medical Center in Los Angelos. Aan het onderzoek namen 53 personen deel, waarvan 29 mensen Zweedse massage kregen en 24 mensen een lichtere massage met zachte aanrakingen. De wetenschappers namen voor en na de massages bloedmonsters af. De testresultaten waren overduidelijk.

Voordelen Zweedse massage (klassieke massage)

Uit bloedonderzoek bleek dat er een duidelijke toename van lymfocyten was, die zorgen voor het goed functioneren van het immuunsysteem. Samengevat kunnen we stellen dat Zweedse massage het immuunsysteem verbetert maar ook stress en agressie vermindert.

Voordelen lichte massage

De massages die bestonden uit lichtere aanrakingen hadden een aantal andere uitwerkingen op het lichaam. Het niveau aan oxytocine nam toe. Oxytocine is een hormoon dat je een gevoel van veiligheid en verbondenheid geeft. Het maakt je beter bestand tegen stress en laat het lichaam sneller tot rust komen. Een andere bevinding was dat door deze vorm van massage het corticotropin-releasing hormoon (CRH) afneemt, een hormoon dat de aanmaak van cortisol stimuleert. Het zorgt er dus voor dat stress vermindert. Samengevat zijn de effecten van massages met lichte aanrakingen het krijgen van een gevoel van veiligheid en verbondenheid en de afname van stress.

Pin It on Pinterest

Share This